Nieuws

2019-01-07 13:59:59 75 jaar vrijheidIn aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid een aantal grote evenementen.


Programma 75 jaar vrijheid

In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid een aantal grote evenementen.
Bij de organisatie daarvan zoekt het Nationaal Comité de samenwerking met provincies, gemeenten en organisatoren van herdenkingen en vieringen.

31 augustus 2019: Start viering 75 jaar vrijheid

75 jaar na de Slag om de Schelde in Zeeland en West-Brabant komt men op de kades van Terneuzen en op het water van de Westerschelde bijeen om de bevrijding van Zuid-Nederland te vieren. Het comité organiseert dit evenement samen met onder andere de provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen. 

Rondom 27 januari 2020: Stilstaan bij Holocaustslachtoffers

Op 27 januari 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In samenwerking met gemeenten en organisatoren van lokale herdenkingen wil het Nationaal Comité in 2020 in iedere gemeente stilstaan bij de Holocaustslachtoffers uit die gemeente. Samen met partners ontwikkelt het comité een artistiek format dat rondom 27 januari 2020 in alle gemeenten kan worden gebruikt.

Begin april - 5 mei 2020: Maand van de vrijheid

Op 5 mei 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. In iedere provincie rijdt daarvoor vanaf begin april een Vrijheid-express om verhalen over oorlog en vrijheid op te halen en te brengen. Burgemeesters, wethouders, scholen, verzorgingshuizen, musea en bedrijven verwelkomen de trailers in de gemeente. De Vrijheid-express fungeert als ontmoetingsplaats, expositieruimte en evenementenplatform.

4 en 5 mei 2020: Nationale Herdenking en viering van de bevrijding

Op 4 mei vinden in alle gemeenten herdenkingen plaats en op 5 mei wordt in heel het land de vrijheid gevierd. In 2020 zijn deze programma’s groter, bijzonderder en vernieuwender dan voorheen. Gemeenten spelen een belangrijke rol in het toekomstbestendig maken van herdenken en vieren. 

 

5 mei 2020: Vrijheidsmaaltijden

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil de Vrijheidsmaaltijden - een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité - in de jaren 2019 en 2020 in heel Nederland introduceren als nieuwe 5 mei-traditie. Het doel is dat in elke Nederlandse gemeente vanaf 2020 meerdere Vrijheidsmaaltijden worden georganiseerd. Ga hier naar de evenementpagina!

15 augustus 2020: 75 jaar einde Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden

De Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederlands-Indië en daarmee in het gehele koninkrijk op 15 augustus 1945. Om deze dag extra onder de aandacht te brengen, organiseert het comité samen met partners een concert in aansluiting op de Indië-herdenking in Den Haag.

24 oktober 2020: 75 jaar Verenigde Naties

Op 24 oktober 1945 werden de Verenigde Naties (VN) opgericht. De landen die samenkomen bij de VN zetten zich in voor vrede en veiligheid door internationale samenwerking. Inmiddels maken bijna alle landen ter wereld deel uit van de Verenigde Naties en is het instituut een belangrijke voorwaarde voor vrede en vrijheid. Het 75-jarig bestaan van de VN vormt het slotstuk van het lustrumjaar, met een open blik naar de toekomst.